27 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüme nasıl girilir?

 Kentsel dönüşüme nasıl girilir?

Kentsel dönüşümde riskli alanlarda yer alan yapılar ile riskli binalar yıkılarak yerine yeni binalar inşa ediliyor. Peki "kentsel dönüşüme nasıl girilir? Kentsel dönüşüm kararı nasıl alınır?" diyorsanız işte yanıtı..


Kentsel dönüşüme nasıl girilir?

Kentsel dönüşüm projeleri riskli alan ve riskli yapılar üzerinde gerçekleşiyor.Riskli yapılar; riskli alan içinde veya dışında olup ekonomik ömrünü birtirmil olan ya da yıkılma veya ağır hasar görme riski taşıdığı ilmî ve teknik verilere dayanılarak tespit edilen yapıyı veya yapılar olarak karşımıza çıkıyor.Peki kentsel dönüşüme nasıl girilir? Kentsel dönüşüm kararı nasıl alınır? diyorsanız işte yanıtı..

6306 sayılı kanun uyarınca riskli yapılar öncelikle malikleri tarafından tespit ettiriliyor.Riskli yapılarBakanlığa, belediyelere, il özel idarelerine, büyükşehirlerde büyükşehir belediyelerine, büyükşehir ilçe belediyelerine veya Bakanlıkça lisanslandırılacak, kurum ve kuruluşlara tespit ettirilebiliyor.Bu noktada herhangi bir çoğunluk aranmıyor.Maliklerden birinin veya kanuni temsilcisinin basşvurusu ile bu tespit yapılabiliyor.

İlgili yerler tarafından yapılan tespitler neticesinde Riskli olduğu tespit edilen yapılar, tespiti yapanlar tarafından Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne bildiriliyor. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri raporları inceliyor, raporlarda eksik veyahut yanlış hususların bulunması halinde raporlar ilgilisine iade ediliyor, diğer raporlar ise ilgili tapu müdürlüğüne bildiriliyor.

Riskli yapı olarak tapu kütüğüne kaydedilen gayrimenkullerin maliklerine, 60 günden az olmamak üzere süre verilerek riskli yapıların yıktırılması isteniliyor.

Kentsel dönüşümde kira yardımı 2015!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com