03 / 05 / 2024

Kira depozitosu stopaja tabi mi?

 Kira depozitosu stopaja tabi mi?

Ev ve işyeri gibi taşınmaz mal kiralamalarında, kiracıdan istenen masraflar arasında depozito ücreti de bulunuyor.Peki kira depozitosu stopaja tabi mi?


Kira depozitosu stopaja tabi mi?

Kira sözleşmesi yapılan kiracıdan belli miktarda depozito bedeli talep edilebiliyor.Borçlar Kanununda yer alan esaslara göre bu depozito bedelinin üç aylık kira bedelinden yüksek olmaması gerekiyor. Kanunen, depozito banka aracılığı ile tahsil ediliyor.


Güvence olarak para veya kıymetli evrak verilmesi kararlaştırılmışsa kiracı, kiraya verenin onayı olmadan çekilmemek üzere, parayı vadeli bir tasarruf hesabına yatırıyor, kıymetli evrakı ise bir bankaya depo ediyor. 


Banka, güvenceleri ancak iki tarafın rızasıyla veya icra takibinin kesinleşmesiyle ya da kesinleşmiş mahkeme kararına dayanarak geri verebiliyor. 


Kiraya veren, kira sözleşmesinin sona ermesini izleyen üç ay içinde kiracıya karşı kira sözleşmesiyle ilgili bir dava açtığını veya icra ya da iflas yoluyla takibe giriştiğini bankaya yazılı olarak bildirmemişse banka, kiracının isteği üzerine güvenceyi geri vermekle yükümlü oluyor.Peki kira depozitosu stopaja tabi mi? 


Kira depozitolarından stopaj kesintisi gibi bir uygulama söz konusu olmuyor. Stopaj sadece kira ödeme tarihlerinde brüt üzerinden yüzde 22 kira stopajı olarak kesiliyor.

Kira depozitosu nereye yatar?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com