11 / 05 / 2024

Kira gelir vergisi ödememe cezası!

Kira gelir vergisi ödememe cezası!

Taşınmaz malların kiraya verilmesi halinde kira gelir vergisi ödenmesi gerekiyor. Peki kira gelir vergisi ödenmezse ne olur? İşte kira gelir vergisi ödememe cezası..


Kira gelir vergisi ödememe cezası!

Gelir Vergisi Kanunu gereğince, gayrimenkullerin kiraya verilmesi halinde gayrimenkul sermaye iradı vergiye tabi tutuluyor. Gayrimenkul sermaye iradının mükellefi, kira gelirine konu mal ve hakların sahipleri, mutasarrıfları, zilyedleri, irtifak ve intifa hakkı sahipleri ile kiralanmış bir mal veya hakkın kiraya verilmesi durumunda kiracıları oluyor. 


Vergi, elde edilen kira gelirinin istisna tutarınıi aşması halinde ödeniyor. Söz konusu istisna bedelleri her sene yeniden belirleniyor. 2015 yılında uygulanan istisna tutarları ise şu şekilde;


-Meskenlerde istisna tutarı: 3.300 TL

-İşyerlerinde istisna tutarı: 27.000 TL


2014 yılı içerisinde bu bedellerden yüksek kira geliri elde eden kimseler, 2015 yılında vergi beyannamesi vererek vergi ödemek ile mükellef oluyor. Peki kira gelir vergisi ödenmezse ne olur? 


Kira gelir vergisi ödememe cezası..

Meskenlerden elde edilen kira gelirleri 2015 Mart ayında beyan edilmez veya eksik beyan edilirse, 2014 yılı için 3.300 TL’lik istisnadan yararlanılamıyor. 


Vergi dairesinin bilgisine girmeden önce, vergi dairesine kendiliğinden dilekçe ile bildirilmesi ve dilekçenin verildiği tarihten itibaren on beş gün içerisinde hiç verilmemiş beyannamenin verilmesi ya da eksik veya yanlış yapılan vergi beyanının düzeltilmesi ve ödeme süresi geçmiş verginin aynı sürede ödenmesi durumunda bu mükellefler de konut istisnasından yararlanıyor ve gecikmeden dolayı adlarına vergi ziyaı cezası kesilmiyor.


Bu mükellefler hakkında pişmanlık zammı uygulanıyor ve birinci derece bir kat usulsüzlük cezası kesiliyor.

Kira gelir vergisini nasıl ödeyeceğim?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com