05 / 05 / 2024

Kira gelir vergisinde amortisman indirimi!

 Kira gelir vergisinde amortisman indirimi!

Amortisman binalarda duran bir malın yıpranma ya da teknik gelişmelerden kaynaklanan nedenlerle değerinden düşmesi olarak karşımıza çıkıyor.Peki kira gelir vergisinde amortisman indirimi var mı?


Kira gelir vergisinde amortisman indirimi!

Gelir Vergisi Kanunu gereğince,mesken ve işyeri gibi taşınmaz malların kiraya verilmesinden elde edilen kira gelirleri vergiye tabi tutuluyor. Vergilendirmede bazı koşullar bulunuyor.


Her sene kira geliri için istisna belirleniyor. Bu istisnayı aşan kimseler beyanname vererek seçecekleri bir gider yöntemi ile bazı giderleri vergiden indirebiliyor.


2014 yılında elde edilen gelirler için mesken istisna tutarı 3.300 TL ,işyeri istsna tutarı 27.0000 TL olarak tespit edildi.Taşınmaz kira geliri elde eden kişilerin, yıllık olarak tespit edilen bu istisna tutarının altında kira geliri elde etmeleri halinde vergi dairesinde mükellefiyet kaydı açtırmasına ve beyanname vermesine gerek bulunmuyor.


Götürü gider yöntemi (Hakları kiraya verenler hariç) yada gerçek gider yöntemi seçilerek vergi hesaplaması yapılıyor.


Götürü veya gerçek gider yönteminin seçimi, taşınmaz malların tümü için yapılıyor. Bunlardan bir kısmı için gerçek gider, diğer kısmı için götürü gider yöntemi seçilemiyor. Peki kira gelir vergisinde amortisman indirimi var mı?


Amortisman; binalarda duran bir malın yıpranma ya da teknik gelişmelerden kaynaklanan eskime nedeniyle değerinden düşmesi olarak karşımıza çıkıyor.


Gelir Vergisi Kanunu 71 inci maddesinde ise; "Gayrimenkul sermaye iradında safi irat, gayrisafi hasılattan iradın sağlanması ve idamesi için yapılan giderler indirildikten sonra kalan müspet farktır." maddesine yer veriliyor.


Buna göre, gayrimenkul sermaye iradına kaynak teşkil eden meskenlerin, 333 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ eki listenin "1.4.İkamet olarak kullanımdan kiralık hale getirilen evler" kısmında yer verilen 50 yıl ve % 2,00 amortisman oranı ile amortismana tabi tutulması gerekiyor.


Örnek hesaplama:

Meskenin bedeli 200.000 TL 

Amortisman oranı yüzde 2; 


200.000/100=2.000 

2.000x2=4.000 TL 

Kira gelir vergisinden neler düşülür?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com