01 / 05 / 2024

Kira gelir vergisinden nasıl muaf olunur?

Kira gelir vergisinden nasıl muaf olunur?

Kira geliri elde eden taşınmaz sahiplerinin, Mart ve Temmuz aylarında kira gelir vergisi ödemeleri gerekiyor.Peki kira gelir vergisinden nasıl muaf olunur?İşte kira gelir vergisinden muaf olanlar..


Kira gelir vergisinden nasıl muaf olunur?

Gelir vergisi kanunu gereğince gayrimenkulünü kiraya veren mal sahipleri elde ettikleri kira geliri için vergi ödemek ile yükümlü oluyor.


Ancak, vergiyi gayrimenkulünü kiraya veren tüm malikler ödemiyor. Vergilendirme için her sene istisna tutarı belirleniyor. Bu bedel ev ve işyerlerinde farklı şekilde tespit ediliyor.


Vergi bir önceki sene boyunca elde edilen kira gelirleri için ödeniyor.Örneğin 2014 yılında elde edilen kira gelirleri için 2015 yılında vergi döeniyor. Bu sene 1 Ocak 2014- 31 Aralık 2014 tarihleri aralığında elde edilen kira gelirlerinin vergisi ödeniyor.


2015 yılında ödenecek vergilerde mesken istisna bedeli 3.300 TL,işyeri istisna bedeli 27.000 TL  olarak belirleniyor. Bu gelirden yüksek mesken kira geliri elde eden kimseler beyanname vererek vergi ödüyor.Peki kira gelir vergisinden nasıl muaf olunur?


Kira geliri için belirlenen istisna sınırından aşağıda gelir elde edenler beyanname vermiyor ve vergiden muaf oluyor.


Vergiden muaf olmayanlar beyanname vermek ve vergi ödemek zorunda oluyor.Kira gelir vergisi için beyannameler Mart ayında verildi.Verginin birinci taksit ödemeleri de beyanname dönemi ile aynı zamanda yani Mart ayında ödendi.İkinci taksit dönemi ise bugün başladı.

Kira gelir vergisi geç ödeme cezası nedir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com