18 / 05 / 2024

Kira kontratı damga vergisi 2016!

 Kira kontratı damga vergisi 2016!

Noter tarafından imzalanan kira kontratı için belli oranlarda damga vergisi ödenmesi isteniyor. Peki kira kontratı damga vergisi 2016 ne kadar? İşte kira kontratı damga vergisi 2016...


Kira kontratı damga vergisi 2016!

Kira akdi olarakta bilinen kira kontratı, mesken ve işyeri kiralamalarında mal sahibi ile kiracının haklarını korumak, sorumluluklarını tespit etmek adına imzalanıyor.


Bu kontratın yapılması ile gayrimenkul sahibi kiracısına taşınmazı bırakırken; kiracı da belirlenen kira bedelini ödemek ile mükellef oluyor. 


Kira kontratında; taşınmaz mal hakkında genel bilgiler, kira bedeli, kira süresi ve bitiş tarihi,evin adresi, cinsi,kiralayanın hakkında bilgiler,kiranın başlama ve bitiş tarihi,akdin süresi, yıllık kira bedeli, kira bedelinin ödeme şekli, kira kullanım şekli açıkça belirtiliyor.


Kontrat bir şahit huzurunda yada noterde imzalanabiliyor. Kira kontratı zorunlu olmamak ile birlikte hak kaybı yaşamamak ve sözleşmesinin ispat gücünü artırmak isteyen kimseler kira kontratını noter huzurunda imzalayabiliyor.  


Noter tarafından imzalanan kira kontrarı için belli oranlarda damga vergisi ödenmesi isteniyor. Peki kira kontratı damga vergisi 2016 ne kadar? İşte kira kontratı damga vergisi 2016...


2016 yılında uygulanacak damga vergisi oranları, 59 sayılı Damga Vergisi Kanunu Genel Tebliği kapsamında açıklandı:


Kira kontratı için kiralama süresine göre kira bedeli üzerinden binde 1,89 oranında damga vergisi ödenirken, eğer kira sözleşmesi kefilli olarak yapılıyorsa ayrıca binde 9,48 oranında harç ödemesi yapılıyor.

Kira kontratı 2016!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com