17 / 05 / 2024

Kira kontratı her yıl yenilenir mi?

Kira kontratı her yıl yenilenir mi?

Taşınmaz malların kiralanmasında imzalanan kira kontratı birtakım hak ve sorumlulukları da kiracı ile taşınmaz mal sahibine yüklemiş oluyor. Peki kira kontratı her yıl yenilenir mi?


Kira kontratı her yıl yenilenir mi?

Kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak ifade edilen kira kontratında, yapılan anlaşmaya ilişkin esaslara yer veriliyor.


Kontrat gereğince kiracı istediği zaman evden çıkamayacağı gibi; taşınmaz sahibi de istediği zaman kiracısını evden çıkaramıyor.


Kira kontratında evin özellikleri, kira bedeli, kira kullanım şekli, kiracının bilgileri, kira bedelini ödeme şekli gibi bilgilere yer veriliyor. Kira kontratı hem kiracıyı hem de ev sahibinin güvence alan bir sözleşme türü olarak ifade ediliyor.


Kira kontratı,hem taraflar arasında bir şahit huzurunda hem de noterde imzalanabiliyor. Karşılıklı imzaların atılması ve tarihin belirtilmesi ile kontrat resmi bir nitelik haline geliyor.


Gayrimenkul kiralamalarında kira kontratı genellikle yıllık olarak yapılıyor. Kontrat süresinin dolması halinde herhangi bir bildirim veya talepte bulunulmaz ise, kontrat yenilenmiş olarak kabul ediliyor.


Kira yenilenmeyecek ise, kontrat süresi dolmasından 1 ay önce kiranın yenilenmeyeceğinin haber verilmesi gerekiyor.  Aksi halde kira kontratı kendiliğinden yenileniyor.Yeniden sözleşme hazırlanarak imzalanmasına gerek duyulmuyor.

Kira kontratı noter onay ücreti ne kadar?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com