17 / 05 / 2024

Konut kira vergisi nasıl ödenir?

Konut kira vergisi nasıl ödenir?

Kira geliri istisna tutarının üstünde kira geliri elde eden konut sahiplerinin her yıl belli dönemlerde kira gelir vergisi ödemesi gerekiyor.Peki konut kira vergisi nasıl ödenir?


Konut kira vergisi nasıl ödenir?

Konut kiralamalarında, elde edilen kira gelirin belli bir limiti aşması halinde ödenmesi gereken bir vergi türü kira gelir vergisi olarak tanımlanıyor. 


Kira geliri vergisi istisna tutarları; kiraya konu olan gayrimenkulün işyeri veya konut olarak kullanılmasına göre değişkenlik gösteriyor.


2015 yılında ödenecek konut gelirlerinde istisna tutarı; Gelir Vergisi Genel Tebliği ile 2014 takvim yılında elde edilen kira gelirlerine uygulanmak üzere 3.300 TL olarak tespit edildi.


Buna göre 2014 yılı boyunca toplam 3.300 TL'nin altında konut kira geliri elde edenler vergi yükümlüsü olmazken; bu tutarın üstünde konut geliri elde edenlerin beyanname vererek vergi ödemesinde bulunmaları gerekiyor.Peki konut kira vergisi nasıl ödenir?


Verilen beyannamede yapılan incelemeler sonrasında kişinin, gelir vergisi yükümlüsü olup olmadığı ortaya çıkıyor ve iki eşit taksit şeklinde konut kira vergisi ödeniyor.Vergi ödemeleri herhangi bir vergi dairesine giderek yada vergi konusunda yetkili bankalara yapılabiliyor.

Kira vergisi alan bankalar 2015!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com