30 / 04 / 2024

Konut kredi faiz oranları neye göre belirlenir?

Konut kredi faiz oranları neye göre belirlenir?

Gayrimenkul sahibi olmak isteyen ancak yeterli nakiti olmayan kimseler, bankaların sunduğu düşük faizli konut kredileri ile uzun vadede ev sahibi olabiliyor.Peki konut kredi faiz oranları neye göre belirlenir?


Konut kredi faiz oranları neye göre belirlenir?

Konut kredisi, satın alınacak taşınmazların banka tarafından ipotek altına alınarak, konutun değerinin büyük bir kısmına karşı verilen kredi türü olarak tanımlanıyor.


Konut kredisi vadeleri 30 yıla kadar uzatılabiliyor. Söz konusu vadelerin ödenmesi durumunda konuttaki ipotek kaldırılıyor.Peki konut kredi faiz oranları neye göre belirlenir?


Bankaların konut kredisi için belirlediği faiz oranları değişiklik gösterdiği için öncelikle konut kredisi alınacak olan bankanın faiz oranlarını incelemek gerekiyor.Faiz oranının nasıl olması gerektiğiyle ilgili kanun maddesi aşağıda yer alıyor:


Faiz oranı

MADDE 36 – (1) Kredilerde geri ödeme tutarlarının, finansal kiralama işlemlerinde ise kira bedellerinin anaparayı aşan kısmı bu madde kapsamında faiz olarak kabul edilir.


(2) Sözleşmede belirtilmek suretiyle konut finansmanına yönelik kredilerde ve finansal kiralama işlemlerinde faiz oranı sabit veya değişken olarak ya da aynı kredi için her iki yöntem esas alınmak suretiyle belirlenebilir. Faiz oranının sabit olarak belirlenmesi hâlinde, sözleşmenin kurulduğu tarihte belirlenen oran tarafların rızası dışında değiştirilemez. 


Oranın değişken olarak belirlenmesi hâlinde ise, başlangıçta sözleşmede belirlenen oran, dönemsel geri ödeme tutarı başlangıçta sözleşmede belirlenen azami dönemsel geri ödeme tutarını aşmamak koşuluyla ve sözleşmede belirlenecek yurt içinde veya yurt dışında genel kabul görmüş ve yaygın olarak kullanılan endekslerden en düşük olanı baz alınarak değiştirilebilir. 


Oranların değişken olarak belirlenmesi hâlinde bu yöntemin muhtemel etkileri konusunda tüketicilerin bilgilendirilmesi şarttır. Bu amaçlarla kullanılabilecek referans faizler ve endeksler Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından belirlenir.

Konut kredisi faiz oranları Haziran 2015!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com