28 / 04 / 2024

Mayıs ayı kira artış oranı nasıl hesaplanır?

Mayıs ayı kira artış oranı nasıl hesaplanır?

Mayıs 2015 dönemine ait enflasyon oranları bugün Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklandı. Açıklanan ÜFE oranlarına göre Mayıs ayı kira artış oranı nasıl hesaplanır?İşte Mayıs ayı kira artış oranı 2015..


Mayıs ayı kira artış oranı nasıl hesaplanır?

Gayrimenkul sahibinin kiracısına yapacağı yıllık zam oranları, Borçlar Kanunu gereğince, Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) oranlarından yüksek olamıyor.Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ ÜFE), belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve yurt içine satışa konu olan ürünlerin üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişimlerini ölçen fiyat endeksi olarak tanımlanıyor.


Borçlar Kanununda  bu konuyla ilgili şu bilgilere yer veriliyor:"Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanıyor.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirleniyor."


Söz konusu ÜFE oranları her ay Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanıyor.


TÜİK tarafından hazırlanan Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi Kullanıcıları Rehberi'ne göre, kira artış hesaplamalarında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde değişiminin esas alınması gerekiyor.Peki Mayıs ayı kira artış oranı nasıl hesaplanır?


Mayıs 2015 ÜFE oranları göre; Mayıs ayı ÜFE kira artış hesaplamalarında, %4,80 oranı kullanılacak.  2015 Mayıs ayı kira artış hesaplaması örneği aşağıda yer alıyor.


Örnek hesaplama:

Mevcut kira bedeli; 1.100 TL

Kira zam oranı; yüzde 4,80

Kira zam bedeli; 48,0 TL

Zamlı kira bedeli; 1148 TL

Kira artış oranı Mayıs 2015!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com