18 / 05 / 2024

Miras kalan tarlalar için son ay!

Miras kalan tarlalar için son ay!

Mayıs 2014'te çıkarılan kanuna göre son bir yılda miras kalan tarlaların intikal işlemleri için Mayıs'ta ek 3 aylık süre tanınmıştı.Miras kalan tarlalar için son ay Ağustos olarak belirleniyor..


Miras kalan tarlalar için son ay!

15 Mayıs 2014 tarihinde yürürlüğe giren kanuna göre mirasa konu tarımsal arazi ve yeter gelirli tarımsal arazilerde mülkiyetin devri esas oluyor.Bir diğer ifade ile tarlaların devri ancak mülkiyetin tamamının devredilmesi halinde oluyor. Hisse devri ancak mirasçılar arasında yapılabiliyor. 


Bu konuda mirasın intikali için mirasçılara 3 aylık bir süre verilmişti. Peki miras kalan tarlalar için son ay ne zaman?


Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından verilen bu 3 aylık ek süre Ağustos ayı sonunda doluyor.Ağustos sonuna kadar tarla konusunda anlaşma sağlanamaması halinde mahkeme süreci başlıyor. Mahkeme, kardeşlerden birini 'ehil mirasçı' seçerek bedeli karşılığı araziyi verecek ya da 3'üncü bir şahsa satıyor.


Kanunda yer alan mirasa konu tarımsal araziler ile yeter gelirli tarımsal arazilerin devri ile ilgili yasal esaslar şu şekilde sıralanıyor:


Mirasa konu tarımsal araziler ile yeter gelirli tarımsal arazilerin devri

MADDE 8/B – Mirasa konu tarımsal arazi ve yeter gelirli tarımsal arazilerde mülkiyetin devri esastır.

Mirasçılar arasında anlaşma sağlanması hâlinde, mülkiyeti devir işlemleri mirasın açılmasından itibaren bir yıl içinde tamamlanır. 


Devir işlemlerinin bir yıl içinde tamamlanmaması ve 8/C maddesinin ikinci fıkrasına göre dava açılmaması hâlinde, bu Kanunun 8/Ç maddesi hükümleri uygulanır.

Miras kalan tarım arazilerinin bölünmesi 2015!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com