03 / 05 / 2024

Miras kalınca ne yapılması gerekir?

 Miras kalınca ne yapılması gerekir?

Miras Hukuku esaslarına göre , bir kimsenin vefatının ardından sahip olduğu gayrimenkuller miras olarak yasal mirasçılarına kalıyor. Peki " miras kalınca ne yapılması gerekir?" diyorsanız işte miras kalınca yapılması gerekenler...


Miras kalınca ne yapılması gerekir?

Bir yakınınızın öldüğünü ve size de birtakım gayrimenkuller kaldığını düşünelim. Peki "miras kalınca ne yapılır?" diyorsanız işte miras kalınca yapılması gerekenler...


Miras kalan gayrimenkullerin mirasçı adına tescil işlemleri tapu müdürlüğünde gerçekleştirilyor.Miras intikali miras hakkının mahkemeden alınmış veraset senedinde belirtilen mirasçılar adına Medeni Kanunun hükümlerine göre tescili işlemine deniyor. 


Bunun için tüm mirasçıların istemine gerek olmayıp, bir tek mirasçı da iştirak durumunda intikal işlemini yaptırabiliyor. 


Miras kalan gayrimenkuller için tapuda mirasçılar adına intikali için öncelikle mirasçılardan birisinin sulh hukuk mahkemesine başvurarak mirasçılık belgesi alması gerekiyor. 


Veraset belgesi için öncelikle ölüm kaydının nüfus siciline işlenmiş olması gerekiyor. Bunun için ise nüfustan alınacak vukuatlı nüfus kayıt örneği ve iki şahit ile sulh hukuk mahkemesine dava dilekçesiyle başvurulması gerekiyor.


Bu noktada mirasçılardan sadece birisinin başvurması yeterli olup; Türkiye’nin her yerindeki sulh hukuk mahkemelerine başvurarak mirasçılık belgesi çıkartılabiliyor.


 Sulh Hukuk Mahkemesi ya da Noterden alınan veraset belgesi ile birlikte yukarıda yazılı belgeleri tamamlayarak herhangi bir Tapu Müdürlüğüne varislerden biri ya da hepsi tarafından başvuru yapılması halinde işlem gerçekleştiriliyor. 

Üvey kardeşi mirastan men edebilir miyiz?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com