18 / 05 / 2024

Riskli yapıların tespiti için başvuru nereye yapılır?

 Riskli yapıların tespiti için başvuru nereye yapılır?

Kat malikleri, riskli yapı lisans belgesi olan kurum ve kuruluşlar riskli yapı tespiti yaptırılabiliyor. Peki riskli yapıların tespiti için başvuru nereye yapılır?


Riskli yapıların tespiti için başvuru nereye yapılır?

Zemin yapısı veya üzerindeki yapılaşma sebebiyle can ve mal kaybına yol açma riski taşıyan, Bakanlık veya idare tarafından Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının görüşü de alınarak belirlenen ve Bakanlığın teklifi üzerine Bakanlar Kurulunca kararlaştırılan alanlara riskli alan adı veriliyor.


Riskli yapı tespiti için tapu belgesinin ve kimlik belgesinin fotokopisinin temin edilmesi gerekiyor.Peki 

riskli yapıların tespiti için başvuru nereye yapılır?


Kat malikleri yapılarını, Bakanlığa, belediyelere, il özel idarelerine, büyükşehir belediyelerine, büyükşehir ilçe belediyelerine veya Bakanlıkça lisanslandırılacak, kurum ve kuruluşlara riskli yapı tespiti yaptırılabiliyor. 


Söz konusu riskli yapılar, tapu kütüğünün beyanlar hanesinde belirtilmek üzere, tespit tarihinden itibaren en geç on iş günü içinde Bakanlık veya İdare tarafından ilgili tapu müdürlüğüne bildiriliyor.  Tapu kütüğüne işlenen belirtmeler hakkında, ilgili tapu müdürlüğünce ayni ve şahsi hak sahiplerine bilgi veriliyor.


Riskli yapıların tespiti, Bakanlıkça hazırlanacak yönetmelikte belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde masrafları kendilerine ait olmak üzere, öncelikle yapı malikleri veya kanuni temsilcileri tarafından, Bakanlıkça lisanslandırılan kurum ve kuruluşlara yaptırılıyor ve sonuç Bakanlığa veya İdareye bildiriliyor. 


Bakanlık, riskli yapıların tespitini süre vererek maliklerden veya kanuni temsilcilerinden isteyebiliyor. Verilen süre içinde yaptırılmadığı zaman, tespitler Bakanlıkça veya İdarece yapılıyor veya yaptırılıyor. 

Riskli yapı başvuru dilekçesi!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com