28 / 04 / 2024

Tapu alım satım harcı nasıl hesaplanır?

 Tapu alım satım harcı nasıl hesaplanır?

Gayrimenkul alım satım işlemlerinde tapu harcı hem alıcıdan hem de satıcıdan tahsil ediliyor.Peki tapu alım satım harcı nasıl hesaplanır?İşte tapu alım satım harcı hesaplama 2015..


Tapu alım satım harcı nasıl hesaplanır?

492 Sayılı Harçlar Kanunu’na bağlı 4 sayılı tarifede yer alan tapu alım satım işlemleri, tapu harcına tabi tutuluyor. Tapu dairesinde ödenecek tutar, taşınmaz malın gerçek satış bedeli üzerinden hesaplanıyor.


Bu bedel üzerinden binde 20 oranında harcın hem alıcı hem de satıcı tarafından ayrı ayrı ödeniyor. Ödenecek masraflar arasında tapu döner sermaye harcı da bulunuyor. 


Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün 2015 yılı Tarifesine göre, tapu döner sermaye bedeli yüzde 10,11'lik yeniden değerleme oranı ile 82,50 TL olan bu bedelin de ödenmesi gerekiyor.


Daha düşük tapu harcı ödemek isteyen kişiler, satış bedelini olduğundan daha az beyan edebiliyor. Ancak eksik beyanda bulunan alıcı ve satıcının tespit edilmesinde halinde, birtakım cezalar uygulanıyor.Peki tapu alım satım harcı nasıl hesaplanır?


Binde 20 oranında harcın hem alıcı hem de satıcı tarafından ayrı ayrı tapu alım satım harcı ödeniyor.Tapu alım satım harcı hesaplama örnekleri aşağıda yer alıyor:


Tapu alım satım harcı hesaplama örnekleri..


-600 bin TL satış değeri olan gayrimenkul için 12 bin TL,


-500 bin TL satış değeri olan gayrimenkul için 10 bin TL,


-400 bin TL satış değeri olan gayrimenkul için 8 bin TL,


-300 bin TL satış değeri olan gayrimenkul için 6 bin TL,


-200 bin TL satış değeri olan gayrimenkul için 4 bin TL,


-100 bin TL satış değeri olan gayrimenkul için ise 2 bin TL

Tapu alım satım harcını nereye yatırabilirim?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com