18 / 05 / 2024

Tapu harcı internetten ödenir mi?

Tapu harcı internetten ödenir mi?

Tapuda yapılan taşınmaz mal alım satım işlemleri için tapu harcının hem alıcı tarafından hem de satıcı tarafından ödenmesi gerekiyor.Peki tapu harcı internetten ödenir mi?


Tapu harcı internetten ödenir mi?

Tapu müdürlüğündeki mesken,işyeri, arsa ve arazi gibi taşınmaz mal alım-satım işlerinde verilen hizmet karşılığı tapu harcı isteniyor. Harç, evraklar incelenip bir sorun ve eksik tespit edilmediği zaman talep edilebiliyor. Evraklarda bir eksiklik olması durumunda hepsinin tamamlanması bekleniyor.


Eğer, eksik evrak bulunmuyorsa tapu müdürlüğünden satıcı kişiye mesaj geliyor. Bu mesajda tapu harç bilgileri, tapu harcının nereye ödeneceği ve sonrasında tapu müdürlüğündeki randevu günü ve saati bilgileri veriliyor.


Tapu müdürlüğünde verilen randevu günü ve saatinden önce harcı ödemek gerekiyor. Tapu harcı yatırılmadan randevuya gidildiği takdirde hiç bir işlem gerçekleştirilemiyor.


Bu nedenle  tapu işlemlerinin tamamlanabilmesi için tapu harcının mesajda belirtilen randevu saatinden önce yani tapu harcı ödeme süresi içinde yatırılması gerekiyor. Tapu harç dekontu ile birlikte tapu müdürlüğüne gidildiğinde işlemler yapılabiliyor.


Tapu alım satım harçları, işlemin yapıldığı yerin vergi dairesine ödeniyor. Maliye Bakanlığınca yetki verilmesi halinde ilgili kuruluşlar (bankalar gibi) tarafından da tahsil olunabiliyor. Peki tapu harcı internetten ödenir mi?


Tapu harcının intenetten yatırma seçeneği de bulunuyor.Tapu müdürlüklerinde bulunan e-tahsilat uygulaması ile tapu harçlarının farklı şehirdeki şubelerde dâhil olmak üzere banka şubeleri, ATM’ler ve Görüntülü İşlem Merkezlerinden tahakkuk, tahsil ve kontrolü elektronik ortamda gerçekleştiriliyor.


Böylelikle tapu alım satım işleri daha da hızlı yapılabiliyor ve  alım satım yapanların işleri de aksamıyor.

Tapu alım satım harcı bankaya ödenir mi?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com