27 / 04 / 2024

Tek eve emlak vergisi ödenir mi?

Tek eve emlak vergisi ödenir mi?

Emlak vergisi kanunu gereğince sıfır oranlı emlak vergisi bulunuyor.Sıfır oranlı emlak vergisinden yararlananlar emlak vergisinden muaf oluyor.Peki tek eve emlak vergisi ödenir mi?


Tek eve emlak vergisi ödenir mi?

Emlak vergisi, Türkiye sınırları içerisinde yer alan gayrimenkuller için ödeniyor. Vergi hesaplaması yapılırken, hesaplamada kullanılacak oranlar taşınmazın türüne ve bağlı olduğu belediyeye göre farklılık gösteriyor.


Büyükşehir belediyelerinde emlak vergisi yüzde 100 artırımlı olarak uygulanıyor. Vergi, iki eşit taksit halinde ödeniyor. İlk taksitleri Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödenirken; ikinci taksit ödemeleri ise Kasım ayı içerisinde yapılıyor.


Emlak Vergisi Kanununun 8. maddesinde yer alan hükümlere göre vergide sıfır oranlı emlak vergisi uygulaması da bulunuyor. Bu vergi yalnızca meskenlere uygulanıyor. İşyeri, arsa ve arazilerde sıfır oranlı emlak vergisi uygulanmıyor.Peki tek eve emlak vergisi ödenir mi?


1319 sayılı Kanuna göre tek evi bulunan mükellefler, vergi ödemelerinden muaf tutuluyor. Vergi muafiyeti için bazı şartlar aranıyor.


Koşulları yerine getiren tek ev sahipleri, belediyeye bildirimde bulunarak vergiden muaf olabiliyor.Sıfır oranlı emlak vergisi uygulaması vergi muafiyeti için 200 metrekareyi geçmemek şartıyla tek meskene sahip olma koşulu bulunuyor. Bu koşulu yerine getiren;


*Bir tek meskeni olup da intifa sahibi olanlar

*Emekliler

*Hiçbir geliri olmayanlar

*Ev hanımları

*Şehit yakınları

*Dul ve yetimler

*Gaziler emlak vergisinden muaf tutuluyor.


Vergiden muaf olan kişilerin belediyeye bildirimde bulunması gerekiyor.Aksi halde vergi yükümlüsü olarak görünüyor.

Emlak vergisinden muafiyet şartları nelerdir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com