21 / 05 / 2024

Veraset ve intikal vergisi indirimi 2015!

Veraset ve intikal vergisi indirimi 2015!

Veraset ve intikal vergisi, bir kişinin vefatı üzerine, sahibi bulunduğu menkul ve gayrimenkul mallarla bütün hak ve alacaklarının mirasçılarına intikali halinde ödeniyor.Peki veraset ve intikal vergisi indirimi nasıl yapılır?İşte veraset ve intikal vergisi indirimi 2015..


Veraset ve intikal vergisi indirimi 2015!

Mirasçıların vergisel sorumlulukları arasında veraset ve intikal vergisi de yer alıyor. 7338 sayılı kanun gereğince, Türkiye'de bulunan malların veraset tarikiyle veya herhangi bir suretle olursa olsun ivazsız bir tarzda bir şahıstan diğer şahsa intikali Veraset ve İntikal Vergisine tabi tutuluyor.


Ölüme bağlı tasarrufları halleri ile hibe yolu ile veya herhangi bir tarzda olan ivazsız iktisap durumlarında karşımıza çıkan bu vergiyi, malın iktisap ettiği kişi ödüyor.


Veraset ve intikal vergisi, tahakkukundan itibaren üç yılda her yıl Mayıs ve Kasım aylarında olmak üzere toplam altı eşit taksitte ödeniyor.


Peki "veraset ve intikal vergisi indirimi nasıl yapılır?" diyorsanız işte yanıtı..

veraset ve intikal vergisinin matrahının tespitinde bazı borç ve masrafların indirilmesi mümkün olabiliyor. Veraset ve intikal vergisi indirimleri şu şekilde sıralanıyor;


-Veraset yoluyla meydana gelen intikallerde, murisin geçerli belgelere dayanan borçları ile vergi borçları,


-Diğer suretle iktisaplarda (ivazsız intikallerde) malın aynına (kendisine) ait borçlarla vergi borçları (Hibe edilen mala isabet eden borçları hibe eden üstlenmiş ise bu borçlar indirilmez),


-Türkiye Cumhuriyeti uyruğunda bulunan şahıslara ait mallardan yabancı memleketlerde bulunanlara isabet eden borçlar ile yabancı memleketlerde bu mallar dolayısıyla ödenen veraset ve intikal vergileri (Ancak, söz konusu borçlar ve vergiler beyan edilen malların değerini geçemez),


-Cenazenin donanımı ve gömülmesi için yapılan giderler.

Bu borç ve masrafların matrahın tespitinde indirim konusu yapılabilmesi için, mükelleflerin bunları beyannamenin ilgili bölümünde göstermeleri ve bunlara ilişkin geçerli belgeleri beyannameye eklemeleri zorunludur.

Veraset ve intikal vergisi hesaplama 2015!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com