20 / 05 / 2024

2015 kira vergisi muafiyeti!

2015 kira vergisi muafiyeti!

Kira vergisi, Mart ve Temmuz ayları olmak üzere 2 eşit taksit halinde ödeniyor.Peki kira vergisinde muafiyet var mı? İşte 2015 kira vergisi muafiyeti..


2015 kira vergisi muafiyeti!

Gayrimenkul sermaye iradı olarakta bilinen kira gelir vergisi, Gelir Vergisi Kanunu'nun 70. maddesine sıralanan taşınmaz malların kiraya verilmesinden elde edilen gelirlerin, istisna bedelinden yüksek olması durumunda ödeniyor.


Konut veya işyerini 2014 yılı içerisinde kiraya vererek gelir elde edenler, kira gelirinin belirlenen istisna bedelini aşması halinde kira gelir vergisi beyannamesinin verip vergi ödemekle yükümlü oluyor.Peki kira vergisinde muafiyet var mı?


Öncelikle elde edilen yıllık kira gelirinin toplamı hesaplanıyor. Elde edilen gelir mesken kirası ise ve 3.300 TL'den az ise aynı şekilde işyeri kiralamalarından ise 27.000 TL'den az gelir elde edilmesi halinde kira vergisinden muaf olunuyor.


Belirlenen istisna sınırını aşanların beyanname verip vergi ödemesi gerekiyor.Kira vergisi için beyannameler Mart ayında verildi.Kira gelir vergisi beyanı sırasında gerçek veya götürü gider yöntemi seçilerek ödenecek vergiden birtakım indirimler de yapılabiliyor.


2015 yılı kira vergisi Mart ve Temmuz ayları olmak üzere 2 eşit taksit halinde ödeniyor. Ödemeler tüm vergi dairelerine veya anlaşmalı bankalar aracılığı ile de yapılabiliyor.

Kira gelir vergisi ödememe cezası!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com