05 / 05 / 2024

Kira zammı hesaplama Ağustos 2015!

Kira zammı hesaplama Ağustos 2015!

Taşınmaz mal kiralamalarında sözleşme döneminin yenilenmesi halinde kira bedeline zam yapılıyor. Peki kira zammı nasıl hesaplanır? İşte kira zammı hesaplama Ağustos 2015..


Kira zammı hesaplama Ağustos 2015!

Kiracı ve ev sahibi arasında imzalanan kira sözleşmesinin yenilenmesi halinde, kira bedeline zam yapılıyor. Kanunen, kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor.


Kirada yapılacak artış hesabı da Borçlar Kanun ile sınırlandırılıyor. Kanunen meskenlerde kiraya yapılacak artış üretici fiyat endeksi oranlarından yüksek olamıyor.


Söz konusu ÜFE oranları her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ ÜFE), belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve yurt içine satışa konu olan ürünlerin üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişimlerini ölçen fiyat endeksi olarak tanımlanıyor.


TÜİK tarafından yapılan açıklamalara göre kira zam hesabında bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı kullanılıyor. Buna göre Ağustos ayında kirada %5,62 oranında zam yapılabilecek.

Kira zammı hesaplama Ağustos 2015 örneği aşağıda yer alıyor:


Örneğin kira bedeli 900 TL olan bir meskenin kira zam bedeli 56,2 TL olarak hesaplandı. Yeni kira bedeli en fazla 956,2 TL olarak belirlendi.

Ev kirası zam oranı 2015 Ağustos!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com