25 / 04 / 2024

Kiracı hangi durumlarda depozitosunu geri alamaz?

Kiracı hangi durumlarda depozitosunu geri alamaz?

Gayrimenkul kiralamalarında mal sahibi kendisini güvenceye almak için kiracısından 3 kira bedeli kadar depozitoyu geri almak şartıyla alabiliyor. Peki kiracı hangi durumlarda depozitosunu geri alamaz?


Kiracı hangi durumlarda depozitosunu geri alamaz?

Konut ve işyeri gibi kiralamalarda mal sahibi kiracıdan güvence bedeli olan depozitoyu isteme hakkına sahip oluyor. Ancak gayrimenkul sahibi kiraya verdiği gayrimenkulü için istediği miktarda depozito talep edemiyor.


Kiracıdan alınacak depozitonun ne kadar olması gerektiği ve hangi koşullarda iadesinin yapılacağı kiracılık hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanununda yer alıyor.Kanun gereğince, kira depozitosu üç aylık kira bedelinden yüksek olamıyor.


Güvence olarak para veya kıymetli evrak verilmesi kararlaştırılmışsa kiracı, kiraya verenin onayı olmaksızın çekilmemek üzere, parayı vadeli bir tasarruf hesabına yatırıyor, kıymetli evrakı ise bir bankaya depo ediyor. Banka, güvenceleri ancak iki tarafın rızasıyla veya icra takibinin kesinleşmesiyle ya da kesinleşmiş mahkeme kararına dayanarak geri verebiliyor.Peki kiracı hangi durumlarda depozitosunu geri alamaz? diyorsanız işte yanıtı..


Kiracının evde çıkması durumunda evin, kiralandığı şekilde bırakılması, elektrik, su, doğalgaz, genel giderler, aidat gibi  ödemeler nedeniyle borcun olmaması gerekiyor. Evin içinde herhangi bir hasar olması, temiz teslim alınan malların bakımsız veya arızalı teslim edilmesi ve aidat ücretinin ödenmemiş olması gibi gayrimenkul sahibini bağlayan durumlarda depozito geri alınamıyor.


Bu durumun tespiti, sözleşme süresi dolunca evin teslimi ile gerçekleşiyor ve zararın tespiti durumunda kiracı depozitosunu geri alamıyor.Bu sorunların yaşanmaması durumunda kiracı ev sahibinden depozitosunun iadesini isteyebiliyor.

Depozitodan damga vergisi alınır mı?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com