26 / 04 / 2024

Konut kredisi çekme şartları nelerdir?

Konut kredisi çekme şartları nelerdir?

Konut kredisi, konutun güvence altına alınması şartıyla verilen bir tüketici kredisi olarak karşımıza çıkıyor. Peki konut kredisi çekme şartları nelerdir? diyorsanız işte yanıtı...


Konut kredisi çekme şartları nelerdir?

Banka ve finans kuruluşlarının, gayrimenkul ipoteği karşılığında konut sahibi olmak isteyen kişilere sunduğu kredi konut kredisi oluyor.


Kredi için öncelikle müracaat sahibinin konut kredisi almak isteyen kişinin kredi özgeçmişi kredi notuyla ölçülüyor. Kredi notu ne kadar yüksekse, müracaatın onaylanma ihtimali de o kadar yüksek oluyor.


Bireysel konut kredisi kullanmak isteyen kişiler gerekli evraklar ile başvuruda bulunabiliyor. Peki konut kredisi çekme şartları nelerdir? diyorsanız işte yanıtı...


Konut kredisi çekme şartları şu şekilde:


Kişinin Kredi Özgeçmişi

Mortgage almak isteyen kişinin kredi özgeçmişi kredi notuyla ölçülür. Kişinin daha önceden batık borcunun bulunmaması, karşılıksız çekinin olmaması, olan borç ve taksitlerini düzenli ödüyor olması ve halihazırda aşırı borç altında olmaması kredi notunun yükselmesini sağlar.


Kişinin Toplam Geliri

Hemen hemen her banka sizin düzenli bir geliriniz olmasını ister. Düzenli geliriniz maaş, kira ve diğer gelirlerin toplamı olarak ifade edilir. Düzenli geliriniz ne kadar mortgage alabileceğinizi belirler.


Peşinat

Mortgage almak için taşınmaz malın %10-25'i oranında bir parayı peşinat olarak bankaya yatırmanız gerekebilir. Bu peşinat oranı bankadan bankaya değişmektedir.


Taşınmaz Malın Özellikleri

Taşınmaz mal banka tarafından mortgage'a teminat olarak tutulduğu için banka taşınmaz malda bazı özellikler arar. Gayrimenkuldeki bu özellikler Değerleme (Eksper) Raporuyla saptanır. 


Eksper Raporu bir binanın inşaat kalitesini, fiziki durumunu ve tamirat gereksimini, bina özelliklerini (ısıtma, kanalizasyon, v.s.), tapu kaydını, hisse payını ve piyasadaki yaklaşık değerini saptayan, yeminli bir uzman tarafından hazırlanır. 

Konut kredisi ödenmezse kefile ne olur?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com