24 / 04 / 2024

Konut kredisi faiz oranları nasıl hesaplanır?

Konut kredisi faiz oranları nasıl hesaplanır?

Mesken almak için konut kredisi kullanan vatandaşlara, kredi kullandıkları banka faiz uyguluyor.Peki konut kredisi faiz oranları nasıl hesaplanır?


Konut kredisi faiz oranları nasıl hesaplanır?

Kredi kuruluşları ve bankaların sunduğu düşük faizli konut kredileri ile uzun vadede konut sahibi olunabiliyor. 


Konut kredisi verilecek kimselerde aranan özellikler bankadan bankaya değişmek ile birlikte genel olarak aradıkları bazı ortak şartlar bulunuyor.


Bu nedenle bir bankanın onay vermediği konut kredisi başvurusuna diğer bir banka onay verebiliyor, çünkü her bankanın almak istediği risk profili değişiklik gösteriyor.


Kişinin kredi özgeçmişi,toplam geliri, taşınmaz malın özellikleri kredi verilecek kimsede aranan şartlar arasında yerini alıyor.


Konut almak için konut kredisi kullanan kimselere, kredi kullandıkları banka tarafından faiz uygulanıyor.Peki konut kredisi faiz oranları nasıl hesaplanır?


Bankaların yüzde 2 komisyonlu indirimli kredi paketleri de bulunuyor.Bu nedenle, konut kredisi faiz oranları; yüzde 0,96 dan başlayıp, yüzde 1,29'lere kadar çıkabiliyor.Kredi alacak olan kişinin bütün bankaları araştırıp kendisin en uygun kredi ve faiz oranını seçmesi gerekiyor. 


Örnek hesaplama..

X Bankası; 200.000 TL'lik mesken için 120 ay vadeli olarak 0,87 faiz oranı ve aylık 2,691.99 TL ödemeler ile ödeme planı sunarken; Y Bankası; 1,29 faiz oranı ve aylık 3,285.74 TL ödemeler ile ödeme planı çıkarabiliyor.

Konut kredisi faiz oranları arttı mı?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com