26 / 04 / 2024

Kira zam oranı 2015 Mayıs!

 Kira zam oranı 2015 Mayıs!

Kira sözleşmesinin yenilenmesi ile kira oranına da belli oranda zam yapılıyor. Peki Mayıs ayında kiraya zam ne kadar yapılır? İşte kira zam oranı 2015 Mayıs..


Kira zam oranı 2015 Mayıs!

Mesken kiralamalarında yıllık kira kontratının dolması halinde kira bedelinde belli oranlarda zam yapılıyor. Kiraya yapılacak artışın kanunen ÜFE oranlarını geçmeyecek şekilde olması gerekiyor.


ÜFE oranlarında hangisinin kira artış hesaplamalarında kullanılması gerektiği kanunda açıklanmıyor. Buna karşın Türkiye İstatistik Kurumu, kira artışında bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı baz alınması gerektiğini açıklıyor.


Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ ÜFE), belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve yurt içine satışa konu olan ürünlerin üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişimlerini ölçen fiyat endeksi olarak karşımıza çıkıyor.Söz konusu enflasyon oranları her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor.


Peki "Mayıs ayında kiraya zam ne kadar yapılır?" diyorsanız işte yanıtı..


TÜİK tarafından açıklanan enflasyon oranlarına göre Mayıs ayında kira bedelinde yapılacak artışlar yüzde 4,80 oranını geçemiyor.


Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre %1,43 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %4,06 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %4,80 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %7,36 artış gösterdi.


2015 Mayıs ayı kira artış oranı hesaplama örneği:

Kira bedeli: 1.200 TL

Yıllık zam oranı: Yüzde 4,80

Yıllık zam bedeli: 48 TL

Zamlı kira bedeli: 1.248TL

Mayıs ayı kira artış oranı nasıl hesaplanır?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com