20 / 04 / 2024

Kentsel dönüşüm yıkım kararına itiraz edilir mi?

Kentsel dönüşüm yıkım kararına itiraz edilir mi?

Kentsel dönüşüm kanunu gereğince riskli olarak tespit edilen yapıların yıkım süreci başlamış oluyor.Riskli yapıların yıktırılması için, bu yapıların maliklerine 60 günden az olmamak üzere süre veriliyor.Peki kentsel dönüşüm yıkım kararına itiraz edilir mi?


Kentsel dönüşüm yıkım kararına itiraz edilir mi?

Kentsel dönüşüm ile riskli yapılar ile riskli binalar yıkılarak yerine yönetmeliklere uygun yeni binalar inşa ediliyor.Bu kapsamda riskli binalarını yıktırıp, yeniden inşa etmek ve bu süreçte Bakanlığın sunmuş olduğu olanaklardan yararlanmak isteyenler, Bakanlıkça lisanslandırılacak, kurum ve kuruluşlara risk tespiti yaptırabiliyor.


Yapıya risk tespiti yaptırmak için maliklerden biri lisanslı kuruluşlara başvuruluyor.Başvuru için tapu belgesinin ve kimlik belgesinin fotokopisi gerekiyor.


Riskli yapılar, 6/3/2007 tarihli ve 26454 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik hükümlerine göre tespit ediliyor ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne bildiriliyor. 


Riskli yapı olarak tapu kütüğüne kaydedilen gayrimenkullerin maliklerine, altmış günden az olmamak üzere süre verilerek riskli yapıların yıktırılması isteniliyor.Peki kentsel dönüşüm yıkım kararına itiraz edilir mi?


Riskli yapı malikleri 15 gün içinde malikler veya kanuni temsilcileri tarafından riskli yapı tespitine karşı İl Müdürlüğüne dilekçe ile itiraz edebiliyor.Bakanlık tarafından o il için teşkil edilmiş olan teknik heyet tarafından riskli yapı tespit raporu tekrar incelenir ve yapı ile ilgili nihai karar veriliyor.


Yapılan inceleme sonucu yapının risksiz bulunması suretiyle itirazın kabul edilmesi durumunda, Müdürlükçe ilgili tapu müdürlüğüne yazı yazılarak yapı üzerindeki riskli yapı belirtmesi kaldırılıyor.


Yapılan inceleme sonucunda itirazın reddedilmesi veya riskli yapı tespitine itiraz süresi içerisinde itiraz edilmemesi suretiyle, riskli yapı tespitinin kesinleşmesi halinde yıkım sürecine giriliyor.

Kentsel dönüşüme kimler başvurabilir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com