02 / 05 / 2024

Kira vergisini kimler ödemez?

 Kira vergisini kimler ödemez?

Ev ve işyeri gibi taşınmaz mal kiralamalarından elde edilen kira gelirleri, Gelir Vergisi Kanunu gereğince kira gelir vergisine tabi oluyor. Peki kira vergisini kimler ödemez?


Kira vergisini kimler ödemez?

Gayrimenkul sermaye iradı olarakta bilinen kira gelir vergisi, bir önceki sene içerisinde elde edilen konut ve işyeri kiralamalarının belirlenen vergi sınırının üstünde olması halinde ödeniyor. Buna göre bu sene 1 Ocak-31 Aralık 2014 tarihleri arasında kira geliri elde edenlerin vergi ödemesi gerekiyor. Peki kira vergisini kimler ödemez?


2014 yılı boyunca elde edilen kiralar için konutlarda istisna bedeli 3.300 TL olarak belirlendi; İşyeri için istisna bedeli ise 27.000 TL olarak tespit edildi.Bu istisna sınırının altında kira geliri elde edenler kira vergisi ödemiyor.Belirlenen sınırın üstünde gelir elde edenlerin vergiyi ödemesi gerekiyor.


Vergi için öncelikle beyanname verilmesi gerekli olup, bu sene Mart ayı içerisinde beyannameler verilerek birinci taksit ödemeleri yapıldı. Yılda iki eşit taksit halinde ödenebilen kira gelir vergisinin ikinci taksitleri ise 31 Temmuz tarihine kadar ödenebilecek.


Vergi ödemeleri için mükelleflerin Götürü gider yöntemi ve gerçek gider yöntemi olarak iki seçeneği bulunuyor.Götürü gider yöntemini seçenler hiç masrafları olmamasına karşın yüzde 25 oranında indirim yapabiliyor. Ancak bu yöntemi seçenler iki sene içinde gerçek gider yöntemine geçiş yapamıyor.


Gerçek gider yöntemini seçenler ise, kiraya konu olan gayrimenkul için yapılan masrafları, gider olarak düşebiliyor.

Konut kira vergisi nasıl ödenir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com